Márciusi horgászvizsga

2017.02.01 11:16

2017. március 11-én (szombat) délelőtt 9 órától horgászvizsga lesz a Komádi Közösségi Házban. Bővebb információ Pálfi Zoltántól Komádiban, a Fortuna horgászboltban (az emeletes iskolával szemben a húsbolt mellett), vagy telefonon az következő számon: 06-30-295-7430

 

A horgászvizsga kérdései a NÉBIH által összeállított „Horgászvizsgára való felkészülést segítő tankönyvben” szereplő ismeretanyagból kerültek összeállításra. Letölthető ITT

A kérdések elsősorban a horgászra vonatkozó törvényi előírásokra, horgászati szabályokra, fajlagos tilalmakra, méret korlátozásokra, halfajok ismeretére, természet védelemre vonatkoznak. Fontos része a vizsgának a halfajok ismerete, azok képről történő felismerése. 

 

A horgászvizsga menete:

Az írásbeli horgászvizsga része 32 db feleletválasztó vagy egyszerű kifejtő kérdésből áll. A feleletválasztós kérdésekre 4 lehetséges válasz található a tesztlapon. A vizsgázónak ezek közül kell egy lehetséges választ megjelölnie, a megfelelő válasz előtt álló sorszám bekarikázásával. Az írásbeli vizsgán maximum 32 pont érhető el.

Amennyiben a vizsgázó az írásbeli vizsgarészen szerezhető 32 pontból minimálisan 22 pontot elért, akkor az írásbeli vizsgája „Megfelelt”. Ebben az estben a vizsgázó szóbeli vizsgát tehet. Amennyiben a vizsgázó nem éri el a minimum pontszámot, szóbeli vizsgára nem bocsájtható. Ismételt írásbeli vizsgát, másik vizsganapon a vizsgadíj újbóli megfizetését követően tehet csak.

A szóbeli vizsga a Magyarország vizeiben előforduló halfajaink képről történő felismeréséből, illetve azok legfontosabb biológiai jellemzőinek és esetenkénti méretkorlátozásuknak, tilalmi idejüknek ismertetéséből áll.

A horgászvizsga szóbeli vizsgarészén 10 db képet húz a vizsgázó. A képen ábrázolt halfajok közül 6 db halfajnak az őshonos fogható, 2 db halfajnak idegenhonos és 2 db halfajnak a nem fogható kategóriából (beleértve ebbe a természetvédelmi oltalom alatt állókat) kerül ki.

A szóbeli vizsgán amennyiben a vizsgázó az adott halfajt felismerte 1 pontot, amennyiben az adott halfajra vonatkozó tilalommentességet, tilalmat és méretkorlátozást pontosan megjelöli, újabb 1 pontot kaphat.

Amennyiben a vizsgázó a szóbeli vizsgarészen szerezhető 20 pontból minimálisan 14 pontot elért, annak a vizsgáztatást végző személy a „Megfelelt” szót írja a tesztlap aljára. Amennyiben a vizsgázó nem ért el 14 pontot a szóbeli vizsgarészen, úgy a vizsgáztatást végző vizsgabizottsági tag a „Nem felelt meg” szöveget írja a tesztlap aljára.

A szóbeli vizsgát is tett vizsgázók esetében a két vizsgarész eredménye alapján a vizsgabizottság elnöke eldönti, hogy a vizsgázó részére a sikeres vizsga letételét igazoló vizsgabizonyítvány kiadható-e. Ennek minimális feltétele az írásbeli 22 pont és a halfelismerés 14 pontja, azaz összesen 36 ponttól sikeres a horgászvizsga.

A vizsgabizottság elnöke a vizsgázókkal egyenként, közvetlenül a szóbeli vizsgarész lezárását követően közli az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért eredményt, és azt, hogy a vizsgázó megfelelt-e a vizsgán vagy sem. Ekkor a vizsgázónak külön kérésére lehetősége van megtekinteni a vizsgalapot és tájékoztatást kérnie a pontozási szempontokról.

Az eredményes írásbeli és szóbeli vizsgarész letételét követően a vizsgabizottság igazolást állít ki a sikeres vizsgáról annak a vizsgázónak a részére, aki a jelentkezési lapján annak benyújtásakor jelezte, hogy a halgazdálkodási hatóságnál személyesen szeretné átvenni a vizsgabizonyítványát.

Azoknak a sikeres vizsgát tett személyeknek, akik nem kívántak élni a fent jelzett lehetőséggel, a vizsgabizottság elnöke tájékoztatást nyújt, hogy a vizsgabizonyítványukat hol és mikor, illetve, hogy milyen dokumentumok birtokában vehetik majd át.

A vizsgalap tartalmát az írásbeli és szóbeli vizsgarészek lezárását követően bármely vizsgázó a saját vizsgaeredményének vonatkozásában megismerheti. A betekintés során a vizsgalapon változtatást nem lehet eszközölni, azon semmilyen módosítás nem hajtható végre. Minden egyes megjegyzést, nyilatkozat vagy adat a vizsgajegyzőkönyvben rögzítésre kerül.

Amennyiben a vizsgalapján szereplő adatokkal kapcsolatban kifogást, vagy észrevételt kíván tenni a vizsgázó, azt a vizsgabizottság elnökénél teheti meg. A vizsgabizottság elnökének a kötelessége megvizsgálni a vizsgázó által tett kifogást vagy észrevételt, dönteni annak jogosságáról és mindezt jegyzőkönyvbe foglalni.

Amennyiben a vizsgázó a vizsgalapját a szóbeli vizsgarész lezárását követően, az eredményhirdetéskor nem kívánta megtekinteni, úgy azt már csak a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint teheti meg.

A horgászvizsga díja:

10. életévét már betöltött, de 18. életév alatti gyermek és ifjúsági, valamint az adott évben a 18. életévét betöltő ifjúsági horgász esetén 1.000 Ft.

18. életévét meghaladó korú személy esetén 3.500 Ft.

 

 

 

—————

Vissza